БЯЛ ТРЪН: полезни свойства, дози и нежелани реакции

БЯЛ ТРЪН: полезни свойства, дози и нежелани реакции
28 юли 2019

Белият трън е ефикасна и безопасна билка с много полезни свойства за здравето. Биологично активното му вещество е силимарин от семената на бял трън и създава основните фармакологични свойства на белия трън. Поради относителната си безопасност са публикувани над 3000 научни статии за силимарина. В няколко поредни публикации можете да прочетете за над 20 полезни свойства на млечният бял трън, заедно с данни за дозировката и възможните начини за подобряване на биоактивноста на това вещество.
________________________________________
Статията се основава на резултатите от над 100 научни изследвания,като:
• Катедра по епидемиология, Училище за обществено здраве, Медицински университет в Нанкин, Китай
• Катедра по лабораторна медицина, Университет на Вашингтон, САЩ
• Катедра по епидемиология и превантивна медицина, Медицински факултет на Университета в Мериленд, САЩ
• Национален раков институт, САЩ
• и други автори.
Какво е бял трън
Бял трън - магарешки бодил (Thistle) е лекарствено растение, което принадлежи към голямо семейство цъфтящи растения (Compositae) към рода Thistle и семейство Astrovye. В продължение на хиляди години тя традиционно се използва като „еликсир за черния дроб“ за различни заболявания, свързани с увредена черния дроб или жлъчния мехур. Това растение често се използва и за защита на черния дроб от змийска отрова, ухапвания от насекоми, отравяне с гъби и алкохол. 
Млечният трън е роднина на глухарче и артишока. Понякога магарешкият бодил дори се нарича "дива артишок". Това растение произхожда от Южна Европа, Русия, Азия и Африка и сега се култивира по целия свят. Семената са плодове на растение, което се използва за медицински цели. 
В западните страни, по-специално в САЩ, бял трън е един от най-популярните растителни биологични добавки. Той е широко използван и в други части на света, особено в Германия, където се намира най-големият производител на бял трън - Madaus. Немският научен съвет препоръчва използването на бял трън, за да се подобри храносмилането, за лечение на токсин-индуцирано увреждане на черния дроб, цироза и възпаление на черния дроб. 
Въпреки че все още е необходимо да се продължи изучаването на бял трън, това растение е чудесен пример за традиционните познания за растението, което е съчетано с научни познания. От 70-те години на миналия век, екстрактът от бодил и основната му активна съставка, силимарин, се считат за част от официалната медицина за лечение на чернодробни заболявания. 
Много висококачествени клинични проучвания за определяне на ползите от бял трън бяха проведени през 21-ви век; оттогава са публикувани повече от 70 клинични проучвания.
Силимарин: биологично активен компонент на бял трън
Силимарин е смес от активни съставки, които имат висока концентрация в стандартния екстракт от бял трън. 
Семена от бодил (плодове) - съдържат активното вещество силимарин заедно с други съединения, като:
• Силимарин 1,5-3% от сухото тегло
• Silyhermin и двете Neosilyhermin А и В
• Кверцетин и дихидрокерцетин, известни като таксифолин
• Протеин и слуз (вземете 25-30% от сухото тегло на тревата)
• Кемпферол, дихидрокемпферол и 7-глюкозид и 3-сулфат кемпферол
• Апигенин
• 5,7-дихидроксихромон
• Витамин Е (токоферол 0,038% сухо тегло)
• стероли (холестерол, кампестерол, стигмастерол и ситостерол - 0.63%)
Силимаринът е до 1,5-3% от теглото на семената, докато екстрактите могат да съдържат до 80% от това вещество.

ФЛАВОНОИДЕН СЪСТАВ 
Компонентът Silymarin включва:
• Силибин (Silybinin), от който 50-70% се състои от силимарин и съответно 39-56% "екстракт от бял трън"
• Изосилибин (Isosilibin), заемащ около 5% силимарин
• Силикристин и изозиликристин - около 20% силимарин
• Силидианин - около 10% силимарин

Тъй като силибина е основният активен компонент на тази смес от флавоноиди, биологичните добавки от бял трън са оценени според съдържанието на силимарин или силибин. 
Най-високата концентрация на силимарин в различни препарати се намира в екстрактите 50-70%, а в биологичните добавки (без екстракт) - около 20-40%.
Бял трън с хепатит С и хепатит В
Проучване на повече от 1000 души заключи, че хората с хепатит B или хепатит C, които приемат бял трън, имат по-малък риск от смърт от чернодробни проблеми. 
В едно обсервационно проучване (1000 души с хепатит С), пациентите, които са използвали силимарин, са по-малко склонни към обостряне и тяхното по-нататъшно увреждане на черния дроб (цироза) се забавя. 
В друго клинично изпитване, включващо 36 пациенти с хепатит С, които не отговарят на лекарства (Peg-интерферон + рибавирин), силимарин самостоятелно или като допълнение към антивирусни лекарства, значително намаляват вирусната активност и стреса. При 7 души вирусът става напълно невидим в кръвта след 6 седмици прилагане на силимарин (доза: 15-20 mg / kg телесно тегло). 
Хората с чернодробно заболяване често имат много високи нива на феритин поради възпаление или увреждане на чернодробната тъкан. В проучване на 37 души с хепатит С, силимарин, комбиниран с фосфатидилхолин, намалява показанията на феритин в 80% от случаите в рамките на 12 седмици. 
Пациенти с хепатитен вирус могат да получат внезапно и остро влошаване на благосъстоянието на фона на възпаление на черния дроб. В клинично проучване, обхващащо 105 пациенти, в такива случаи, използването на силимарин (420 mg / ден) в продължение на 4 седмици намалява симптомите, подобрява се злъчката и жлъчния поток. 
Защита на черния дроб срещу лекарства и токсини
Млечният трън може да предпази черния дроб от лекарства и токсини. При животни, силибин и силимарин са в състояние да предпазят черния дроб от вредното въздействие на алкохола, отровите (тетрахлорметан и талий), химиотерапевтичните лекарства (цисплатин), тиленол (ацетаминофен), радиацията, претоварването с желязо и отровни гъби. Млечният трън се смята за антидот номер едно за такива отравяния. Но пероралното приложение не помага, така че бял трън се развива само като интравенозно лекарство. Той спасява живота в повече от 90% от случаите, което е много по-добре от всеки друг антидот. Но екстрактът от бял трън трябва да се приложи в рамките на 48 часа, за да се предотврати сериозно увреждане на черния дроб и да се увеличи оцеляването. В клинично проучване, при жени с левкемия, силимарин (при доза от 800 mg / ден) намалява страничните ефекти на химиотерапевтичните лекарства и защитава черния дроб в продължение на 4 месеца от експеримента. 
Млечният трън не защитава черния дроб от всички лекарства. Например, той не е в състояние да защити черния дроб от противотуберкулозните лекарства (проучване, обхващащо 380 души). Напротив, магарешкият бодил дори леко увеличава риска от увреждане на черния дроб.

https://genetech.bg/hepatohelp.html

16 октомври 2019
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НАСТИНКИТЕ?

Есента може да е много красив сезон, но захлаждането на времето крие и своите рискове. Често по това време идват есенните настинки и гриповете. Едва ли за някой е приятно по цял ден да киха и да подсмърча.

прочети още
11 май 2019
8 ПОЛЗИ ОТ ПРИЕМА НА КОРИАНДЪР

Кориандърът е растение чийто семена хората използват за лечение на различни заболявания. Много хора са объркани от разликата между Кориандър ( Coriander ) и Цилантро ( Cilantro) . Това вероятно се дължи на факта, че и двете произхождат от едно и също растение. Разликата е че Кориандърът са семената на растението а Цилантро са листата на растението.

прочети още
1 май 2019
4 СЪВЕТА за БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ

Ако вие сте решили да инвестирате във фет бърнър, най-добре е да знаете как да извлечете максимума от него! Следват четири от нещата, които трябва да запомните, за да получите търсените от вас високи резултати.

прочети още
25 април 2019
Как да свалим излишните килограми БЪРЗО?

Колкото и диети да спазваме, колкото и да спортуваме, е наистина трудно да свалим излишните килограмите в областта на корема,бедрата и дупето .Попадаме на какви ли не теории, но истината е, че има продукти които могат да ни помогнат!

прочети още
18 април 2019
Лечебните свойства на джинджифила

Коренът от джинджифил подобрява храносмилането, лекува чернодробните заболявания, астма, увеличава потентността ... Редовната употреба на джинджифил в храни в малки количества увеличава вътрешната топлина, събужда апетита и стимулира храносмилането, затопля стомаха и кръвта.

прочети още
17 април 2019
Зеолит

Родопското чудо зеолит (клиноптилолит) - едно от най-изучаваните неща на планетата,  обявен от Световната научна организация за минерал на XX век, поради граничещите му с вълшебството качества и все по-нарастващото му използване в хранително-вкусовата промишленост, индустрията, животновъдството, растениевъдството, космонавтиката, медицината.

прочети още
9 април 2019
Ефекти на Цейлонската Канела

Канелата е популярна подправка по целия свят. Тя проявява множество биологични ефекти върху организма.

прочети още
14 март 2019
7-те Принципа на здравословното хранене

7-те Принципа на здравословното хранене

прочети още
14 март 2019
Повече за канелата

Факти за Канелата

прочети още
14 март 2019
Хранителни добавки за начинаещи

Макар храненето и тренировките да са основата, върху която се гради пътят към постигането на различни цели, хранителните добавки също може да имат своя принос за това. Ако си начинаещ в тази сфера, нека започнем от самото начало.

прочети още
14 март 2019
10 съвета за по-здравословен живот

10 съвета за по-здравословен живот

прочети още